kern-verhaal-script

De afgelopen jaren is het aantal bedrijfsvideo’s en animaties enorm toegenomen. Uitlegvideo’s zijn populairder dan ooit. Een goede voice-over bij je video kan je boodschap maken of breken. Maar hoe schrijf je een goede voice-over tekst? In dit artikel delen we de basics om je verhaal tot de kern te krijgen. Dat is niet alleen handig als je een animatie gaat maken, maar ook bij presentaties, websites en bij borrels.

1. Moeite om te beginnen? Dwing jezelf tot het schrijven

De drempel om te beginnen met schrijven kan soms enorm hoog zijn. En als de materie waar je over moet schrijven ook nog ingewikkeld is, kan het zijn dat je na een hele ochtend nog steeds naar een leeg document met een knipperende cursor staat te kijken. Voor sommige mensen werkt die manier heel goed, maar als je het graag liever wat efficiënter aanpakt kun je beter beginnen met meteen al je gedachten op te schrijven. De volgorde is nu nog niet belangrijk, maar kan ontstaan naarmate je meer opschrijft. Ook hoef je nog niet na te denken over de schrijfstijl en taalgebruik. Een kladje is voldoende. Gaandeweg krijg je ideeën, kun je schuiven met de zinnen en zet je alles in de juiste volgorde. Het kladje zou je binnen 10 minuten op moeten kunnen schrijven. Lukt dat nog niet? Dan helpt het om eens te sparren met een ander. Probeer elkaar het verhaal uit te leggen en je ontdekt wat belangrijk is om te vermelden. Prikkel je hersenen!

2. Gebruik spreektaal

Gebruik geen moeilijke taal. Je schrijft een script, geen roman of wetenschappelijk rapport. Uiteindelijk wordt je verhaal voorgelezen dus schrijf alsof je een verhaal verteld. Kom niet meteen met jouw oplossing, maar omschrijf eerst eens de herkenbare pijn die jouw oplossing gaat wegnemen. Creëer herkenning bij je publiek. Het kan helpen door jezelf af te vragen wat jouw publiek in zou typen in hun Google zoekbalk als ze op zoek zijn naar jou(w product of dienst). De gemiddelde Nederlander zal eerder op zoek gaan naar “een manier om van verkoudheid af te komen” dan dat ze “anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K HPUS” oftewel “Oscillococcinum” intypen. Mocht je er niet om heen kunnen om toch wetenschappelijke termen te gebruiken, neem dan de tijd om ze uit te leggen. Je kunt hierbij ook gebruik maken met beeld.

3. Schrappen maar…

Houd het kort. Iedere boodschap is terug te brengen naar een verhaal van maximaal 250 woorden. Als je niets meer kunt schrappen en je zit nog boven de 250 woorden, dan probeer je waarschijnlijk meerdere boodschappen te vertellen in je verhaal. Wat natuurlijk ook gewoon kan. Zolang je de kijker in die tijd voortdurend weet te boeien, dan kun je de aandacht van die kijker er prima minutenlang (of zelfs uren) bij houden. Als je je verhaal in wilt zetten als script voor een animatie, dan stijgt de prijs naarmate het aantal minuten stijgt. Om je een idee te geven van de spreeksnelheid van de gemiddelde stemacteur kun je ervan uitgaan dat de gemiddelde stemacteur praat met 130 woorden per minuut. Met een tekst van 250 woorden wordt je animatie dus zo’n 2 minuten.

4. Spreek tot de verbeelding

Denk bij het schrijven van je script alvast na over hoe het er met beeld uit gaat ziet. Maak een tabel met twee kolommen zodat je naast je voice-over tekst direct in een paar woorden je beeldsuggesties kunt omschrijven. Je kunt beeld gebruiken om zaken die de voice-over niet verteld te verhelderen, en andersom. Maar bij bijvoorbeeld whiteboard animaties werkt het heel goed als je de beelden en de voice-over elkaar laat versterken. Laat de tekenaar de zin die de voice-over uitspreekt op hetzelfde moment ook opschrijven in de animatie. Het publiek krijgt het gevoel dat ze het kunnen volgen en de boodschap blijft extra goed hangen. De beeldsuggesties kunnen de animator ook helpen om bepaalde voorbeelden te verbeelden die specifiek zijn voor jouw branche.

5. Lees je verhaal hardop voor

Als je eenmaal je verhaal op papier hebt gekregen kun je het gaan checken. Door je script hardop voor te lezen kom je erachter of het allemaal lekker bekt of dat er bepaalde zinnen of woorden botsen. Je kunt je tekst door je computer voor laten lezen door bijvoorbeeld de voorleesfunctie van Google Translate te gebruiken. Dat geeft ook al een goed idee van je tekst. Als je dicht tegen een definitieve versie aanzit kun je de tekst hardop voorlezen. Gebruik je collega’s als publiek. En stel ze daarna vragen. Kunnen ze je vertellen wat jij ze zojuist hebt uitgelegd? Was het boeiend genoeg? Ontstonden er vragen die niet zijn beantwoord? Gebruik de feedback om de puntjes op de i te zetten.

Je hoeft dus absoluut geen hippe script-writer te zijn om je boodschap om te zetten naar een geschikt verhaal voor een voice-over tekst. Inhoudelijk ben jijzelf immers degene die de expert is op jouw gebied. Animators kunnen meedenken om je verhaal aantrekkelijker te maken, door vanuit een animatie-bril naar je verhaal te kijken. Die wisselwerking is wat het geweldig maakt om te werken aan een toffe animatie. En zo kom je tot de kern van jouw verhaal. Succes!