Whiteboard Animaties zijn enorm populair en dat is niet alleen omdat die educatieve filmpjes er zo leuk uitzien. Het is een middel waarbij keer op keer wordt bewezen dat de educatieve informatie daadwerkelijk landt bij de kijker. De uitlegvideo’s in de vorm van whiteboard animaties zijn niet voor niets veelbekeken educatieve video’s op Youtube. En binnen de educatie- en onderwijswereld zijn de whiteboard animatie filmpjes van RSA Animate ook bij veel mensen bekend. De bekendste gaat over de verschuiving in het onderwijs. De video is ondertussen meer dan 10 jaar oud, maar wordt nog steeds ruim een miljoen keer per jaar bekeken. En ook veel educatieve instellingen, universiteiten, hogescholen en andere onderwijsinstellingen ontdekken de kracht van whiteboard animatie. Daarom een goede reden om de whiteboard animatie als communicatiemiddel binnen het onderwijs verder uit te lichten.
Waarom werken video’s in het onderwijs?
Veel docenten weten uit eigen ervaring dat (whiteboard-) animaties/video’s werken in het onderwijs, maar het is ook wetenschappelijk bewezen. Onder andere met de cognitieve multimediatheorie van Mayer. In het kort geeft Mayer aan dat leerlingen meer leren van woorden in combinatie met beelden, ten opzichte van woorden alleen. In de cognitieve multimediatheorie van Mayer noemt hij verschillende ontwerpprincipes voor multimediaal leermateriaal. De belangrijkste zijn:
- Leerlingen leren beter van gesproken tekst in combinatie met beelden dan van visuele of auditieve informatie alleen.
- Leerlingen leren beter wanneer woorden en beelden die over hetzelfde gaan op hetzelfde moment worden genoemd of weergegeven.
- Leerlingen leren beter wanneer er zo min mogelijk afleidende en overbodige informatie wordt toegevoegd.
- Als informatie visueel wordt gerepresenteerd werkt het goed om daar gesproken tekst aan toe te voegen.
Het volledige onderzoek van Mayer is hier te bekijken.
Video gebruiken in je les? Overweeg whiteboard animatie!
Veel leraren en docenten in het onderwijs maken gebruik van filmpjes of videos in hun les. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan het dienen als vervanging van een introductie, uitleg of onderwijsproces, maar ook kan het fijn zijn als aanvulling op de bestaande lesstof. Leerlingen die wat meer tijd of uitleg nodig hebben kunnen dan de video meerdere malen bekijken en stopzetten.
Na ruim 7 jaar ervaring met het produceren van whiteboard animaties hebben we gemerkt dat veel middelbare scholen, hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen de kracht van whiteboard animaties hebben ontdekt. Als we kijken naar de eerder genoemde ontwerpprincipes van Mayer, zien we waarom whiteboard animaties zo goed werken als educatietool in het onderwijs. Door de laagdrempelige, maar to-the-point manier van presenteren is er geen ruimte voor afleiding of overbodige informatie. De animatiestijl is –in tegenstelling tot veel andere animatiesoorten– tijdloos te noemen, dus voor lange tijd te gebruiken. Door te werken met professionele illustraties terwijl een voice-over de materie toelicht, krijg je bij whiteboard animaties het versterkende effect waar Mayer op doelde. De timing in de montage is hierbij heel belangrijk, zodat de stem op het juiste moment wordt voorzien van ondersteunend beeld.
Voorbeelden van Educatieve Whiteboard Animaties in het Onderwijs
Met onze labels Lucan & Lionel en WhiteboardAnimatiesDenBosch.nl hebben we ruim 9 jaar ervaring met het maken van uitlegvideos in de vorm van whiteboard animatie. Hieronder vind je enkele relevante whiteboard animatie filmpjes binnen het onderwijs, processen en voor andere educatieve doeleinden.
Meer voorbeelden volgen binnenkort…
Whiteboard Animatie laten maken?
Benieuwd wat whiteboard animaties voor jouw lessen, school, onderwijsinstelling of organisatie kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op en we vertellen je graag meer!